top of page
  • Skribentens bildLLM

Traktat: "Ett liv värt att leva"

En orolig värld


Världen är en orolig plats. Vi kan se människor som kämpar och strävar efter att finna mening och lycka i detta livet. Vissa kämpar för att vinna rikedom och ekonomisk trygghet. Andra söker tillfredsställelse i sexuella njutningar. Andra vill ha mer fritid och gör det möjligt att jobba mindre och spendera mer tid på nöjen av olika slag. Men trots allt är deras inre otillfredsställt. Alla nöjen och ägodelar förlorar efter en tid sin dragningskraft och alla nya tilltag och köp fyller sitt syfte för stunden. Men mister snart sin förmåga att göra oss lyckliga och fylla våra djupaste behov. Något väsentligt saknas.Vi har även alla vår del av besvikelser i livet. Kanske är det psykisk eller fysisk ohälsa som begränsar vårt liv och våra aktiviteter. Kanske är det våra familjemedlemmar som behöver ständig omsorg. Vi kan känna oss bundna till ett arbete eller yrke eftersom vi saknar utbildning att söka det jobb vi önskar. Kanske spenderar vi pengar och skuldsätter oss, med förhoppningen att nästa lön kommer att lätta på livets bekymmer. Kanske blev inte vårt äktenskap det vi hoppades att det skulle bli. Förgäves söker vi efter lycka och mening.Handlar livet bara om detta? Finns det något som är mer meningsfullt och som kan ge en djupare tillfredsställelse, något mer beständigt? Vad är sann glädje? och var finns den sanna glädjen? Jo, det finns verkligen svar på dessa frågor och en verklig lösning.


Vad är livet?

Livet är en dyrbar tid, tilldelad av Skaparen. Bibeln säger att vår livstid är som en skugga (1 Krönikeboken 29:8) kortvarig som gräset och som en blomma ( 1 Pet 1:24) som vissnar och faller av ( Jakobs brev 4:14). Job uttrycker det passande: "Om endast några år ska jag vandra på vägen utan återvändå."Medan vi ännu är unga upplever vi det som att vårt liv ska vara för många år. Men när vi åldras upplever vi att tiden går fortare.Vi kan inte åstadkomma det vi hade hoppats på tidigare. Kanske är vi missbelåtna över något som hindrar vårt liv och vår livsstil såsom långvarig sjukdom eller försämrade förutsättningar.


Vad är problemet? Vad är det som gör oss otillfredsställda?

Livet är en möjlighet men också ett ansvar. Vi blir olyckliga när vi gör motsatsen till det goda som vi vet att vi borde göra. Synd mot vår nästa skapar obehag och skuld. Synd mot oss själva har destruktiva konsekvenser för vår sinnesfrid. Vi känner oss ansvariga för våra gärningar. De flesta människor har en slags intuition om att livet passar in i ett större sammanhang än några få år på jorden. För många betyder detta att de behöver finna en högre andlig makt, en högre mening verksam i universum. De känner kanske inte vem eller vad det är.Många gånger är människor missnöjda över livet eftersom de misslyckas att se det från Guds perspektiv. De bryr sig inte om Guds vilja och mening med människan, ibland medvetet. Många kan inte se den eviga välsignelsen över de trogna och önskar hellre ignorera den slutliga domen över de onda och gudlösa. (Romarbrevet 6:23).


Det eviga livet är tillgängligt.

Jesus säger i Johannesevangeliet 16:24, ”Hittills har ni inte bett om något i mitt namn. Bed och ni skall få, för att er glädje skall vara fullkomlig. ” Den glädje som Jesus ger en människa som tror på honom, är inte lätt fråntagen från hjärtat. Vissa perioder är vi tyngda till hjärtat på grund av frestelser. Men den glädje som är en frukt av Den Helige Andes närvaro i hjärtat, går djupare än dessa. Det kan hända att den inte är en lätt, sorglös känsla till alla tider, men det är en enkel tillit till Herren som hjälper oss att stå fast i alla prövningar och obesegrade av alla stormar som möter oss i livet. Den viktigaste delen i detta budskap är att Jesus har förberett en plats i himmelen för den som tror på honom. Genom Jesu uppståndelse från de döda ska även alla som tror på honom uppväckas till ett evigt liv med honom. Jesus har besegrat döden och dödens makt som ängslar och skrämmer oss människor. Det var det uppdrag Jesus kom för att utföra när han blev sänd till jorden för att dö för våra synders skull och uppväckas för vår rättfärdiggörelses skull. Den som tror på Jesus har en evig glädje att vänta i himmelen. Den glädje får den som tror på Jesus smaka redan här i livet. Den glädjen är djupast sätt Jesus själv, psalmisten säger: "När jag har dig frågar jag inte efter något på jorden. Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt". I himmelen finns inga sorger och ingen död, ingen sjukdom, ingen gråt och ingen plåga. I himmelen finns ingen törst längre, ingen lekamlig eller inre törst, Jesus själv mättar och släcker vårt innersta behov, han som säger: "Och den som törstar må komma. Ja, den som vill, må ta emot livets vatten för intet". Detta eviga liv finns endast tillgängligt genom tron på Jesus. Jesus säger: "Jag är vägen och sanningen och livet, ingen kommer till Fadern utom genom mig."

Någon kanske säger till dig att den kristna tron är för ”begränsad” för att vara lyckosam. De kan tänka att om man inte får göra som man vill kan man inte vara lycklig. Men smaka och se att Herren är god! Du kommer att finna att det är en glädje att få tjäna och följa honom som har dött för dig. Det kommer bli tydligt för dig att den människan som lever för sig själv är den människa som verkligen är bunden och att den som har Kristus som sin Herre är den som är fri.Sann lycka handlar inte om att följa trender och mode eller inrätta våra liv för att imponera på andra. Det sättet att leva på blir en tvingande makt och leder till bundenhet. När vi är ödmjuka är vi fria. Fria att vara oss själva. Fri att vila våra sinnen från allt de vi tänker att andra tänker om oss.


Jesus erbjuder ett liv som är värt att leva!I

Matteus 11:28 läser vi: Kom till mig, alla ni som arbetar och bär på tunga bördor, så skall jag ge er vila. ” Här erbjuder Guds son, Jesus Kristus, vila för alla som har bördor att bära, för dem vars livsbörda upplevs tyngre än de kan bära, vars liv är misslyckat, vars liv saknar mening.Kom till Jesus och lämna all din syndabörda, dina besvikelser, din ouppfyllda tomhet, din frustration. Erkänn din oförmåga att lösa livets problem. Vänd dig från det som du vet är synd i ditt liv. Lämna dig helt till Jesus. Lita på att han vill gripa din hand och leda dig.När du inser att du behöver hjälp i ditt liv, kan du komma till Jesus och ta emot hans hjälp. Så länge du känner dig oberoende och självtillräcklig, kan han inte göra något för dig. När du lämnar dig i hans vård, finns det hopp för dig.Jesus Kristus kan fylla den djupaste törsten i din själ. Lämna ditt liv och din vilja till honom. När du ber honom att fylla dig med sitt överflöd, kommer livet i all sin fullhet vara ditt.


Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son,

för att var och en som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv.


Bön:

Jesus kom in, Jesus kom in,

kom in i mitt hjärta Jesus,

kom in idag, kom in bli kvar,

kom in i mitt hjärta Jesus!

29 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page